Tuesday, August 4, 2009

keadilan

aku merasakan dimana keadilan ..... bertanya aku mengapa begitu dan begini..... bila dan bagaimana....... tapi apa yang aku pasti itu adalah satu jawaban yang aku sendiri tak mengerti.
aku tahu aku tiada daya untuk memperbetulkan keadaan dan memberi hukuman siapalah aku....
aku ni hanya seorang hamba yang seratus peratus memdambakan kasih sayang darinya tanpa meragui apapun yang bakal diberi dan diterima...
aku hamba yang selalu dalam ketakutan yang tiada apa daya hanya mengharapkan restu darinya.
hari ini aku terlalu sedih pelbagai cerita dan kisah yang hanya mampu aku dengar tapi apa yang mampu aku katakan hanyalah sabar..... apa dayaku cuma itu saja......sabar menempuh dugaan yang diberikan.
cuma aku tahu dan terlalu yakin dia tak zalim kepada hambanya. dan balasan itu bakal diberi setimpa.... bagaimana dan bila dia saja yang mengetahui.
tapi apayang aku tahu manusia adalah insan yang mudah lupa. tamak penuh bernafsu.....
dan hilang pertimbangan.... sedarlah ... insaflah.... sebelun terlambat.
kita adalah hamba yang daif hidup atas dasar pemberian yang tinggi .... tapi lupa kita adalah insan yang tak punya apa... dimanakah kita sebelum ini..... dan lihatlah bayi yang baru lahir kita dulu sama tak boleh bergarak dan berkata-kata. bila kita ada kekuatan kita lupa siapa dibelakang kita. selamilah sedarlah sebelu kita menjadi lupa dan kejam seperti manusia lain.

No comments:

Post a CommentSumbangan dari kawan cekpah...